madepro
Михаил Минков - лектор на MadePro Conference

Михаил Минков

ФОТОГРАФ

Михаил Минков е астрофотограф. Още от дете е очарован от звездите, дори е подхождал със страхопочитание към нощното небе. През последните няколко години посвещава голяма част от свободното си време на това да улавя с камерата си магията на звездите и по-специално на Млечния път.

Спокойствието и уединението, които му дава нощта, докато снима, го карат да се чувства опиянен от красотата и тайната на светещите звезди и планети над главата му, но също и смирен и благодарен. Оказва се, че много хора никога не са виждали Млечния път със собствените си очи, което е безкрайно тъжно. Според Михаил да стоиш под арката на Млечния път през топла лятна нощ, заобиколен от звуците на щурците и аромата на лавандула, е преживяване, което трудно може да се опише или забрави.

Нощната фотография е трудно и комплексно хоби, тъй като трябва да се вземат под внимание много и най-различни фактори: да се планира локацията, да се вземе под внимание времето, фазата на луната, да се вложат време и усилия за подготовка на композицията и, съответно, на самия кадър. Не може просто да излезете навън и да снимате. Трябва да се изчака периодът в месеца, когато е новолуние, времето трябва да е подходящо, да няма облаци, локацията да е на достатъчно тъмно място, далеч от светлинното замърсяване на градовете, което е и най-големият проблем за наблюдение на звездите и Млечния път. Не на последно място, трябва да имате добра идея за кадър, да намерите подходящия модел и реквизит за реализирането му и чак тогава можете да започнете да снимате, което, в повечето случаи, отнема поне няколко часа.

Михаил Минков е носител на много награди от престижни международни конкурси за астро- и нощна фотография. Негови кадри са споделени от световни медии като National Geographic, BBC Science Focus, Sky at night magazine, Daily Mail, Astronomy pictures of the day by NASA, Bored Panda и много други.

Портфолио Михаил Минков