madepro
Пенко Скумов

Пенко Скумов

ФОТОГРАФ

“Обикновеният живот в кадър – много повече от стрийт фотография”

Пенко Скумов е фотограф, член на Bulb Collective от 2018 г., а също – съосновател и член на фото група Наос. Роден е през 1978 г, учи изкуствознание и история на културата в Нов Български университет. Работи като графичен дизайнер и фотограф повече от 15 години. Неговите интереси са най-вече в областта на художествената, документалната и street фотографията. Участник и финалист в множество изложби и международни конкурси за фотография като Fujifilm Moment Street Photo Awards, Phos Athens, Festival VIZUALIZATOR, „Фото Академика“, BG Press Photo, Phodar Biennial и др.

“Вярвам, че Street фотографията е последното предизвикателство и последния модерен жанр на фотографското изкуство. Тя е винаги нова, винаги развиваща се и винаги вдъхновяваща, защото самият живот е нейна основна тема.”

Street Photography Lab е фотографски и образователен проект на Свилен Начев и Пенко Скумов. Проектът отразява философията и подходът на авторите към фотографския процес и практиката на Street фотографията.

Методът на обученията е на принципа на предаване на знания през личния опит, чрез дискусии, портфолио ревюта и фото разходки.

Защо Lab? От латински: labora – работя, laboratorium – лаборатория, работилница, място, пространство, в което се труди занаятчията.

Street фотографията е чисто изкуство, практикувано от най-прочутите майстори на фотографията въобще. От Бресон до Морияма, чудото на обикновения живот е основна тема за големите автори. Фотография, която открива необикновено в обикновеното, изображения, които се превръщат в метафори, абстракции, или символи за нещо много по-дълбоко и значимо.

Street фотографията е жив, динамичен и винаги модерен жанр, който разгръща нашите умения, преборва страховете ни и ни учи на комуникация. Да практикуваш street фотография е предизвикателство, а да създаваш добра такава – колкото трудно, толкова и удовлетворяващо. Нейната същност се основава на истината за живота и е чужда на фалша и режисурата. Колкото street фотографията е чист документ, толкова тя е и субективна, поетична или противоречива, като личността на самия фотограф зад камерата. Фотография, в която сякаш личния подход е всичко, но която не търпи редакции и манипулации. Еманация и синтез на фотографското виждане, композиране и улавяне на решаващия момент.

Портфолио Пенко Скумов