madepro
Свилен Начев

Свилен Начев

ФОТОГРАФ

“Обикновеният живот в кадър – много повече от стрийт фотография”

Свилен Начев е фотограф, член и координатор на Bulb Collective от 2017 г. Роден е през 1979 г., интересува се от фотография още от младежките си години, но излиза на “улицата” през 2011 г. Финалист в най-престижните конкурси за street фотография по света – Маями, Брюксел, Рим, Сан Франциско, Лондон и др. Снима също така документална фотография и през 2017 г. печели голямата награда на BG Press Photo, като също така е финалист в множество фестивали като Kolga Tbilisi Photo 2019, Phodar Biennial 2021 и др. Печели първо място в международния конкурс Exibart Street за 2019 г., където е и жури през тази година.

“За мен фотографията е страст, забавление, бягство от обикновеното, изразно средство и способ за документиране на живота. Причините да снимам са: да опитвам да правя все по-добри снимки, да откривам скрити неща в ежедневието и да оставя поглед за сегашния живот на следващите поколения.”

Street Photography Lab е фотографски и образователен проект на Свилен Начев и Пенко Скумов. Проектът отразява философията и подходът на авторите към фотографския процес и практиката на Street фотографията.

Методът на обученията е на принципа на предаване на знания през личния опит, чрез дискусии, портфолио ревюта и фото разходки.

Защо Lab? От латински: labora – работя, laboratorium – лаборатория, работилница, място, пространство, в което се труди занаятчията.

Street фотографията е чисто изкуство, практикувано от най-прочутите майстори на фотографията въобще. От Бресон до Морияма, чудото на обикновения живот е основна тема за големите автори. Фотография, която открива необикновено в обикновеното, изображения, които се превръщат в метафори, абстракции, или символи за нещо много по-дълбоко и значимо.

Street фотографията е жив, динамичен и винаги модерен жанр, който разгръща нашите умения, преборва страховете ни и ни учи на комуникация. Да практикуваш street фотография е предизвикателство, а да създаваш добра такава – колкото трудно, толкова и удовлетворяващо. Нейната същност се основава на истината за живота и е чужда на фалша и режисурата. Колкото street фотографията е чист документ, толкова тя е и субективна, поетична или противоречива, като личността на самия фотограф зад камерата. Фотография, в която сякаш личния подход е всичко, но която не търпи редакции и манипулации. Еманация и синтез на фотографското виждане, композиране и улавяне на решаващия момент.

Портфолио Свилен Начев